Affiliation |
Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition |
Title |
Professor |
Laboratory Address |
Keyakidai 1-1, Sakado, Saitama, Japan |
Laboratory Phone number |
+81-49-271-7249 |
Laboratory Fax number |
+81-49-271-7249 |
External Link |
WADA Masahiro
|
|
Degree 【 display / non-display 】
-
農学博士 ( 1987.03 東京農業大学 )
-
農学修士 ( 1984.03 東京農業大学 )
-
農学士 ( 1982.03 東京農業大学 )
Research Interests 【 display / non-display 】
-
健康食品論
-
Functional food science
-
Food Toxicology
-
医薬品食品相互作用論
Research Areas 【 display / non-display 】
-
Life Science / Nutrition science and health science
-
Informatics / Life, health and medical informatics
-
Life Science / Food sciences
From School 【 display / non-display 】
-
Tokyo University of Agriculture Faculty of Agriculture Graduated
- 1982.03
Country:Japan
From Graduate School 【 display / non-display 】
-
東京農業大学大学院 農学研究科 農芸化学専攻 Doctor's Course Completed
1984.04 - 1987.03
Country:Japan
-
東京農業大学大学院 農学研究科 農芸化学専攻 Master's Course Completed
1982.04 - 1984.03
Country:Japan
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
-
Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Professor
2013.04
-
Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Pharmaceutical Technochemistry Professor
2006.04 - 2013.03
-
Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Professor
2006.04 - 2013.03
-
Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Professor
2001.04 - 2006.03
External Career 【 display / non-display 】
-
一般社団法人日本健康食品サプリメント情報センター 理事
2011.01
Country:Japan
-
国立大学法人帯広畜産大学 地域共同研究センター 客員教授
2006.04 - 2009.03
Country:Japan
-
Josai International University
2003.04 - 2006.03
Country:Japan
-
独立行政法人放射線医学総合研究所 緊急被ばく医療研究センター 外来研究員・客員協力研究員
2003.04 - 2006.03
Country:Japan
-
科学技術庁放射線医学総合研究所 環境衛生研究部 外来研究員
1998.04 - 2002.03
Country:Japan
Professional Memberships 【 display / non-display 】
-
厚生労働省・農林水産省・消費者庁 コーデックス連絡協議会委員
2022.04
-
内閣府食品安全委員会(新開発食品専門調査会)
2017.10
-
内閣府消費者委員会(新開発食品評価第二調査会)
2010.01 - 2017.09
-
厚生労働省管理栄養士国家試験委員
2012.04 - 2023.03
-
厚生労働省管理栄養士国家試験出題基準(ガイドライン)改定検討会構成員
2013.09 - 2023.03
Qualification Acquired 【 display / non-display 】
-
First Kind of Junior High School Teacher License
-
First Kind of High School Teacher License
Research Career 【 display / non-display 】
-
機能性食品素材の3次機能とヘルスクレームに関する研究
The Other Research Programs
Project Year: 2010.04 -
-
ロコモティブシンドロームに及ぼす機能性食品素材の効果に関する研究
The Other Research Programs
Project Year: 2007.04 -
-
食品・食品成分による疾病リスク低減効果・治療補助効果に関する研究
The Other Research Programs
Project Year: 2001.04 -
-
DNAマイクロアレイを用いた機能性食品の安全性・有効性評価
The Other Research Programs
Project Year: 2001.04 -
-
食品由来成分ならびに栄養生理学的手法を用いた生体内放射性物質の除去に関する研究
Nuclear and Atomic Science Research
Project Year: 1994.04 - 2006.03
Papers 【 display / non-display 】
-
Spermine suppresses adipocyte differentiation and exerts anti-obesity effect in vitro and in vivo. Reviewed
1) Sachie Nakatani, Yasuhiro Horimoto, Nathumi Nakabayashi, Mayumi Karasawa, Masahiro Wada, Kenji Kobata.
Intermational Journal of Molecular Science 23 11818 2022
Authorship:Last author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
「機能性表示食品」とその利用と開発 Invited Reviewed
和田政裕
日本栄養士会雑誌 65 81 - 84 2022
Authorship:Lead author, Corresponding author Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
成人の健康食品摂取とヘルスローカスコントロールの関連 Reviewed
山田 沙奈恵、関口 祐介、五十嵐 庸、和田 政裕、山王丸 靖子
日本食生活学会誌 32 ( 4 ) 217 - 224 2021.04
Authorship:Last author Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
Effect of lifestyle and stress on health food use among students in a resistered dietitian training program. Reviewed
Yasuko Sannomaru, Sanae Yamada, Takashi Akiyama, Masahiro Wada, Akira Terao
Journal for the Integrated Study of Dietary Habits 32 ( 1 ) 3 - 13 2021.01
Authorship:Last author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
Impact of discontinuation of fish oil after pioglitazone-fish oil combination therapy in diabetic KK mice. Reviewed International coauthorship
Yuzuru Iizuka, Kanako Chiba, Hyounju Kim, Satoshi Hirako, Masahiro Wada, Akiyo Matsumoto.
Journal of Nutritional Biochemistry 76 108265 2020
Authorship:Last author Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
Books and Other Publications 【 display / non-display 】
-
健康食品・サプリ「成分」のすべて〈第7版〉ナチュラルメディシン・データベース日本対応版
和田政裕( Role: Edit , 監訳協力)
一般社団法人日本健康食品・サプリメント情報センター、同文書院 2022.05
Total pages:1473 Language:Japanese Book type:Scholarly book
-
ナチュラル・メディシン・データベース 健康食品・サプリメント(成分)のすべて〈第6版〉
和田政裕( Role: Edit)
一般社団法人日本健康食品・サプリメント情報センター、同文書院 2019.07
-
ナチュラル・メディシン・データベース 健康食品・サプリメント(成分)のすべて〈第5版〉
和田政裕( Role: Edit)
一般社団法人日本健康食品・サプリメント情報センター、同文書院 2017.01
Language:Japanese Book type:Scholarly book
-
ナチュラル・メディシン・データベース 健康食品・サプリメント(成分)のすべて〈第4版〉
田中 平三 他( Role: Supervisor (editorial))
一般社団法人日本健康食品サプリメント情報センター、同文書院 2015.01 ( ISBN:978-4810331738 )
Language:Japanese Book type:Scholarly book
-
医師・薬剤師のための医薬品副作用ハンドブック
寺本 民生 他( Role: Joint author)
日本臨床社 2013.10 ( ISBN:978-4931089365 )
Language:Japanese Book type:Scholarly book
Misc 【 display / non-display 】
-
知りたかった食品成分の機能とエビデンス,グロビンたんぱく分解物
和田政裕,真野 博,清水 純
食生活 2008.07
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other) Publisher:カザン
-
知りたかった食品成分の機能とエビデンス,CPP(カゼインホスホペプチド)
和田政裕,真野 博,清水 純
食生活 2008.06
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other) Publisher:カザン
-
知りたかった食品成分の機能とエビデンス,アンジオテンシン変換酵素阻害ペプチド
和田政裕,真野 博,清水 純
食生活 2008.05
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other) Publisher:カザン
-
知りたかった食品成分の機能とエビデンス,システイン、アセチルシステイン
和田政裕,真野 博,清水 純
食生活 2008.04
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other) Publisher:カザン
-
知りたかった食品成分の機能とエビデンス,MBP(乳塩基性たんぱく質)
和田政裕,真野 博,清水 純
食生活 2008.03
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other) Publisher:カザン
Other External Funds 【 display / non-display 】
-
ザクロに含まれるポリフェノールによる抗糖化作用に関する研究
2012.04 - 2014.03
農林水産省 農林水産省「緑と水の環境技術革命プロジェクト事業」
Grant type:Competitive
岡山大学薬学部、岡山県立大学、九州大学農学部、山梨大学、山梨学院大学、(株)森下仁丹との共同研究
-
ベタインの食品機能性研究
2012.04 - 2014.03
文部科学省 文部科学省地域イノベーション戦略支援プログラム(都市エリア、発展型)
Grant type:Competitive
とかち財団、帯広畜産大学との共同研究
-
環境負荷低減技術によるキチン系バイオマス資源の高度利用
2008.04 - 2012.03
その他省庁等 独立行政法人 農業・食品産業技術総合研究機構生物系特定産業技術研究支援センター(生研センター) 「イノベーション創出基礎的研究推進事業」発展型研究
Grant type:Competitive
■ 研究の目的
メカノケミカル粉砕処理と酵素糖化法の組み合わせによりキチンの糖化率は著しく向上する。本研究では、キチン質から直接N-アセチルグルコサミン(単糖)やキチン二糖を製造するバイオプロセスを構築する。キチン二糖を出発原料にして高級キチンオリゴ糖類の量産技術を開発する。単糖、二糖・オリゴ糖類の新たな生理活性とその発現機構を解明する。単糖はDNAマイクロアレイ解析により生体機能を推定し臨床試験を実施する。
■ 研究項目・実施体制
(◎は研究を総括する者(技術コーディネーター又は研究代表者))
①メカノケミカル粉砕および酵素糖化に関する基盤技術の確立(◎戸谷一英/一関高専 物質化学工学科)
②メカノケミカル連続粉砕システムの開発(猪股尚治/(株)アーステクニカ)
③酵素糖化法による製造技術の開発(又平芳春/焼津水産化学工業(株))
④キチンオリゴ糖および短鎖キチンの量産技術の開発(碓氷泰市/静岡大学 農学部)
⑤アミノ糖の新機能 ―オートファジー誘導能の評価と機構解明(芦田 久/京都大学大学院生命科学研究科)
⑥N-アセチルグルコサミンの生理活性発現機構の解明と臨床評価(和田政裕/城西大学 薬学部) -
繊維型DNAチップを用いた食品素材の機能性探索型評価システムの開発
2007.10 - 2009.03
その他省庁等 独立行政法人科学技術振興機構 産学共同シーズイノベーション化事業(顕在化ステージ)
和田 政裕
Grant type:Competitive
繊維型DNAチップを用いた食品素材の機能性探索型評価システムの開発
-
十勝エリア 機能性を重視した十勝産農畜産物の高付加価値化に関する技術開発
2005.04 - 2007.03
文部科学省 文部科学省都市エリア産学官連携促進事業
Grant type:Competitive
DNAマイクロアレイ法を用いた食品機能性評価システムの構築
国立大学法人帯広畜産大学客員教授・産学連携教授として研究指導
Teaching Experience 【 display / non-display 】
-
食と文化、食生活と栄養学
Institution:Josai International University
-
食品学総論、食品学各論
-
食品科学系科目
-
臨床栄養学特論(医薬品食品相互作用)
-
小児栄養、小児栄養実習
Institution:Hosen Gakuen College
Committee Memberships 【 display / non-display 】
-
厚生労働省・農林水産省・消費者庁 コーデックス連絡協議会 委員
2022.04
Committee type:Government
-
公益社団法人調理技術技能センター調理師技能試験委員会 中央試験委員
2022.04
Committee type:Academic society
-
公益社団法人調理技術技能センター技術考査委員会 委員
2022.04
Committee type:Academic society
-
内閣府食品安全委員会(新開発食品専門調査会) 専門委員
2017.10
Committee type:Government
-
ファンクショナルフード学会 理事
2017.04
Committee type:Academic society
Social Activities 【 display / non-display 】
-
健康食品開発に関する学術的協力
Role(s): Lecturer, Advisor, Informant, Planner, Organizing member, Investigater, Report writing
株式会社神鋼環境ソリューション 2019.10
Audience: Researchesrs, General, Scientific, Company
微生物産生多糖類を用いた健康食品に関する学術的指導、表示に関する法的アドバイス
-
健康食品開発に関する学術的協力
Role(s): Lecturer, Advisor, Informant, Planner, Organizing member, Investigater, Report writing
富士フイルム株式会社 健康食品開発に関する学術的研究指導 2010.04
Audience: Researchesrs, General, Scientific, Company
Type:Research consultation
サラシア属植物を用いた健康食品に関する学術的研究指導等
-
健康食品開発に関する学術的協力
Role(s): Advisor, Informant, Planner, Organizing member, Investigater, Report writing
富士産業株式会社 2010.04 - 2022.03
Audience: Researchesrs, General, Company
Type:Research consultation
サラシア属植物を用いた健康食品開発に関する学術的
研究指導 -
健康食品開発に関する学術的協力
Role(s): Lecturer, Advisor, Informant, Planner, Organizing member, Investigater, Report writing
小林製薬株式会社 2015.04 - 2018.03
Audience: Researchesrs, General, Company
Type:Research consultation
健康食品開発に関する学術的研究指導・法的情報提供
-
健康食品開発に関する学術的協力
Role(s): Lecturer, Advisor, Informant, Planner, Organizing member, Investigater, Report writing
東洋新薬株式会社 2010.10 - 2016.09
Audience: Researchesrs, General, Company
Type:Research consultation
植物素材を用いた健康食品開発に関する学術的研究指導