Affiliation |
Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition |
Title |
Professor |
External Link |
SHIMIZU Jun
|
|
Degree 【 display / non-display 】
-
Doctor (Agricultural Chemistry) ( 2003.08 Tokyo University of Agriculture )
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
-
Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Professor
2019.04
External Career 【 display / non-display 】
-
日清製油(現 日清オイリオ)株式会社 社員
1991.04 - 1994.03
Country:Japan
Professional Memberships 【 display / non-display 】
-
日本栄養士会
2016.04
-
東京都栄養士会
2016.04
-
日本食品科学工学会
2007.04
-
腸内細菌学会
2004.04
-
日本食物繊維学会
1996.08
Research Career 【 display / non-display 】
-
Effect of dietary components on dextran sulfate induced colitis model mouse
The Other Research Programs
Project Year: 2010.04 -
-
Search and evaluation of functional food improving a skin function
The Other Research Programs
Project Year: 2009.06 -
-
難消化性多糖類の生理機能に関する研究
The Other Research Programs
Project Year: 1996.04 -
Papers 【 display / non-display 】
-
Collagen-derived dipeptide prolyl-hydroxyproline cooperates with Foxg1 to activate the PGC-1α promoter and induce brown adipocytelike phenotype in rosiglitazone-treated C3H10T1/2 cells Reviewed
Kaho Nomura, Yoshifumi Kimira, Ryosuke Kobayashi, Yuna Shiobara, Yoshihiro Osawa, Aya Kataoka-Matsushita, Jun Shimizu, Masahiro Wada and Hiroshi Mano
Frontiers in Nutrition 11 2024.05
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal)
-
Promotion and support of lifelong learning for registered dietitians assigned to pharmacies - Collaboration between Pharmacy Registered Dietitian Study Group and Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Invited
2 9 - 14 2022.03
Language:Japanese
-
Phenotypic and genotypic changes in obesity and type 2 diabetes of male KK mice with aging Reviewed
Iizuka Y, Kim H, Nakasatomi M, Matsumoto A, Shimizu J
Experimental Animals 71 ( 1 ) 71 - 81 2022
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal) Publisher:Japanese Association for Laboratory Animal Science
-
Stimulation of the Runx2 P1 promoter by collagen-derived dipeptide prolyl-hydroxyproline bound to Foxg1 and Foxo1 in osteoblasts Reviewed International journal
Nomura K, Kimira Y, Osawa O, Kataoka-Matsushita A, Takao K, Sugita Y, Shimizu J, Wada M, Mano H
Biosci Rep 41 ( 12 ) 2021.11
Language:English Publishing type:Research paper (scientific journal) Publisher:Portland Press
-
保険薬局・ドラッグストアに勤務する管理栄養士・栄養士の配置状況と就業の実態 Reviewed
堀由美子,内田博之,清水 純,君羅好史,小口淳美,真野 博
栄養学雑誌 79 ( 4 ) 68 - 77 2021.08
Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal) Publisher:日本栄養改善学会
Books and Other Publications 【 display / non-display 】
-
管理栄養士過去問 ここだけ丸暗記
城西大学医療栄養学科( Role: Joint author)
技術評論社 2016
Language:Japanese Book type:Scholarly book
-
管理栄養士国家試験 要点・重点 総まとめ
城西大学薬学部医療栄養学科( Role: Joint author)
技術評論社 2013.06 ( ISBN:978-4-7741-5705-4 )
Language:Japanese Book type:Textbook, survey, introduction
-
食べ物と健康-食品学
大石祐一,服部一夫 編著( Role: Joint author)
光生館 2013.03 ( ISBN:978-4-332-04054-5 )
Language:Japanese Book type:Textbook, survey, introduction
-
医薬品ー食品相互作用ハンドブック 第2版
城西大学医療栄養学科( Role: Joint translator)
丸善出版 2011.12
Language:Japanese Book type:Scholarly book
-
管理栄養士国家試験対策問題集
城西大学薬学部医療栄養学科( Role: Joint author)
技術評論社 2010.07
Language:Japanese
Misc 【 display / non-display 】
-
食はからだをつくる 城西大学通信 Invited Reviewed
清水 純
広報 ときがわ 2 2023.12
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)
-
食物繊維を積極的に摂ろう Invited
清水 純
月刊 糖尿病ライフ「さかえ」(日本糖尿病協会事務局発行) 44 - 47 2022.11
Authorship:Lead author Language:Japanese
-
食はからだをつくる 城西大学通信 Invited
清水 純,渕上絢音
広報 ときがわ 2022.06
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)
-
食生活が変わる 栄養学入門 Invited
真野 博,清水 純,坂本友里
SALUS(サルース) 2022.04
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)
Presentations 【 display / non-display 】
-
大学生における食品・栄養素摂取量と唾液コルチゾール値の関係
坂本 友里,竹間 未歩,清水 純
第71日本栄養改善学会学術総会 2024.09 日本栄養改善学会
Event date: 2024.09
Language:Japanese
Venue:大阪公立大学 Country:Japan
-
料理データベース構築による料理の標準化に関する研究
今井十夢, 加藤勇太, 清水 純
第18回日本給食経営管理学会学術総会 2023.11 日本給食経営管理学会
Event date: 2023.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:大妻女子大学
-
大学生における食品・栄養素摂取量とストレス評価の関連
坂本 友里,竹間 未歩,清水 純
第70回日本栄養改善学会学術総会 2023.09
Event date: 2023.09
Language:Japanese Presentation type:Poster presentation
-
保険薬局・ドラッグストアに勤める管理栄養士・栄養士の就業実態
堀 由美子,真野 博,清水 純,君羅 好史,小口 淳美,内田 博之
第17 回 薬局管理栄養士研究会 2022.11 薬局管理栄養士研究会
Event date: 2022.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
-
大学生におけるストレスの評価と栄養摂取量の関連
竹間未歩、坂本友里、清水 純
第69回日本栄養改善学会学術総会 2022.09
Event date: 2022.09
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:川崎医療福祉大学
Awards 【 display / non-display 】
-
日本食物繊維学会 2004年度 奨励賞
2004.11 日本食物繊維学会
清水純
Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc. Country:Japan
Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display 】
-
日本人の主食である炊飯米の機能に関する研究
2012.04 - 2015.03
科学研究費補助金 基盤研究(C)
日本人の主食である炊飯米の機能に関する研究
-
生活習慣病予防のための食物繊維の機能性および腸内細菌の多様性に関する研究
2005.04 - 2007.03
科学研究費補助金 若手研究(B)
生活習慣病予防のための食物繊維の機能性および腸内細菌の多様性に関する研究
-
プレバイオティクスとして機能する微生物産生グルカンの研究
2003.04 - 2005.03
科学研究費補助金 若手研究(B)
プレバイオティクスとして機能する微生物産生グルカンの研究
Other External Funds 【 display / non-display 】
-
DNAマイクロアレイを用いた食物繊維の機能に関する基礎的研究
2004.04 - 2005.03
城西大学 城西大学学長所管研究
Grant type:Competitive
Past of Commissioned Research 【 display / non-display 】
-
肌機能を改善する機能性食品のマイクロアレイによる評価
2012.04 - 2014.03
民間企業 General Consignment Study
-
肌機能を改善する機能性食品の検索と評価
2011.02 - 2012.01
民間企業 General Consignment Study
Past of Cooperative Research 【 display / non-display 】
-
血糖上昇抑制に及ぼす各種食品成分の影響
2022.04 - 2024.03
摂南大学農学部 Collaboration in Japan
Authorship:Coinvestigator(s)
血糖上昇抑制に及ぼす各種食品成分の影響
Preferred joint research theme 【 display / non-display 】
-
腸内細菌による腸管免疫の制御作用
-
プレバイオティクス素材の探索と評価
Teaching Experience 【 display / non-display 】
-
チーム医療論
2020.06 Institution:Meikai University
Level:Undergraduate (liberal arts)
-
生化学
2005.10 - 2026.03
Social Activities 【 display / non-display 】
-
菌活の科学! 発酵・醸造からヒトの健康づくりまで 腸内細菌と健康
Role(s): Lecturer
足利市織姫公民館 織姫大学 2024.11
Type:Lecture
-
坂戸市公民館事業 健康講座
Role(s): Lecturer
坂戸市 健康食品との正しいつきあいかた 2022.09
Type:Lecture
-
食はからだをつくる~城西大学通信~「万能野菜!小松菜」
Role(s): Contribution
ときがわ町総務課広報担当 2022.06
Type:Promotional material
-
大田区地域で活動する栄養士のための講習会
Role(s): Lecturer
大田区保健所 健康づくり課 大田区地域で活動する栄養士のための講習会 オンライン開催 2022.03
Audience: General, Governmental agency
Type:Lecture
健康食品との正しいつきあいかた
-
SALUS 特集「食生活が変わる、栄養学入門」
Role(s): Advisor, Informant, Report writing
サルース事務局/運営:東急株式会社 2022.02
Type:Promotional material
Media Coverage 【 display / non-display 】
-
ひるまえほっと おなかにいいレシピ TV or radio program
NHK ひるまえほっと 2023.05
-
楽して痩せる?大切なことは、自分の体を知ることだった! 臨床栄養学研究室 Promotional material
マイナビ進学 城西大学 ゼミ・研究室 2023.01
Author:Myself
-
林家正蔵のサンデーユニバーシティ 雑学よりもためになる食物繊維学
文化放送 林家正蔵のサンデーユニバーシティ 2011.05
Author:Myself
Academic Activities 【 display / non-display 】
-
協会けんぽ「腸内環境の改善で、体と心の元気アップ!」
Role(s): Supervision (editorial)
全国健康保険協会(東京支部) 2022.08
-
食はからだをつくる~城西大学通信~
Role(s): Supervision (editorial)
総務課広報担当2020年9月10日 2020.09