SANNOMARU Yasuko

写真a

Affiliation

Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition

Title

Associate Professor

External Link

Degree 【 display / non-display

  • 博士(学術) ( 2004.03   お茶の水女子大学 )

  • 修士(食品栄養学) ( 1992.03   東京農業大学 )

  • 学士(農学) ( 1990.03   東京農業大学 )

Research Interests 【 display / non-display

  • health food

Research Areas 【 display / non-display

  • Humanities & Social Sciences / Family and consumer sciences, and culture and living

From School 【 display / non-display

  • Tokyo University of Agriculture   Faculty of Agriculture   Graduated

    - 1990.03

      More details

    Country:Japan

From Graduate School 【 display / non-display

  • Ochanomizu University   Graduate School, Doctral Research Course in Human Culture   Doctor's Course   Completed

    - 2004.03

      More details

    Country:Japan

  • Tokyo University of Agriculture   Graduate School, Division of Agriculture   Master's Course   Completed

    - 1992.03

      More details

    Country:Japan

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Sciences   Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition   Associate Professor

    2016.05

  • Josai University   Department of Japanese Language for Foreign Students   Associate Professor

    2023.04

      More details

    Country:Japan

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Sciences   Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition   Assistant Professor

    2004.04 - 2016.04

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本咀嚼学会

    2019.04

  • 日本母乳保育学会

    2008.09

  • 日本食生活学会

    2007.04

  • 日本栄養改善学会

    2002.04

  • 日本調理科学会

    1998.04

display all >>

Qualification Acquired 【 display / non-display

  • 栄養教諭一種

  • Nutritionist

  • Administrative Dietitian

 

Research Career 【 display / non-display

  • The awareness of Halal food in Japan

    Project Year: 2015.04  -   

  • 健康食品の使用に及ぼす要因の検討

    Project Year: 2015.04  -   

  • 母乳中の脂質含有量と食事成分との関係

    The Other Research Programs  

    Project Year: 2004.04  -   

  • アスコルビン酸の抗酸化能に関する研究

    The Other Research Programs  

    Project Year: 1998.04  -  2004.03 

  • 弱褐変リンゴの酵素たんぱく質に関する研究

    The Other Research Programs  

    Project Year: 1994.04  -  1998.03 

Papers 【 display / non-display

  • Survey of nutrition teachers and school nutrition staff regarding long-term, temporary school closure -14 cases in Saitama and Tokyo Reviewed

    Yasuko Sannomaru, Yukiyo Shimamura , Yuusuke Sekiguchi, Akemi Nakanishi, Akio Kagawa

    Journal of The Japan Dietetic Association   67 ( 6 )   32 - 41   2024.06

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Fact-finding survey on awareness of food with health claims -Targeting general consumers and medical workers Reviewed

    Sanae Yamada1), Yasuko Sannomaru, Yuusuke Sekiguchi, Mamoru Igarashi, Masahiro Wada

    Functional Food Research   20   89 - 96   2024.09

     More details

    Authorship:Second author   Language:Japanese  

  • Effects of food intake with different dietary Properties based on Chinese medicine on chilliness (Hie-sho) Reviewed

    Yasuko Sannomaru, Tomomi Sakuma, Sanae Yamada, Mamoru Igarashi, Masahiro Wada

    Functional Food Research   20   55 - 61   2024.09

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese  

  • The examination of factors to affect the Use of Health Foods

    30 ( 15 )   24   2023.03

     More details

    Authorship:Last author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • 地域ショッピングモールにおける食育推進プログラム ―折り紙・かるたを活用して―

    深谷 睦、山田沙奈恵、山王丸 靖子

    地域連携センター紀要   ( 3 )   41 - 46   2023.03

     More details

    Authorship:Last author   Language:Japanese  

display all >>

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 四訂 マスター栄養教育論 Reviewed

    佐藤香苗、安達内美子、秋山隆、隈元晴子、近藤志保、山王丸靖子、嶋田さおり、水津久美子、杉村留美子、丹野久美子、平田なつひ、安友裕子( Role: Joint author ,  第3章4,6)

    建帛社  2024.04  ( ISBN:978-4-7679-0759-8

     More details

    Total pages:184   Responsible for pages:68-93.97-115   Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 咀嚼の本3

    ( Role: Contributor)

    一般財団法人 口腔保健協会  2022.03  ( ISBN:978-4-89605-388-3

     More details

    Total pages:88   Responsible for pages:40,42   Language:Japanese   Book type:General book, introductory book for general audience

  • 第2版 栄養教育論

    岡﨑光子・太田優子・吉野佳織・服部浩子・板東絹恵・坂井真奈美・山王丸靖子・辻雅子・小河原佳子・大山珠美( Role: Joint author ,  第2章、第4章)

    光生館  2020.03 

     More details

    Language:Japanese  

  • 改訂 マスター栄養教育論

    佐藤香苗 杉村留美子 安達内美子 川野香織 隈元晴子 水津久美子 多田賢代 丹野久美子 平田なつひ 村上淳 安原幹成

    建帛社  2020.03 

     More details

    Language:Japanese  

Presentations 【 display / non-display

  • 栄養教諭の認知と出身地域との関連 ―管理栄養士養成課程の学生を対象として―

    山王丸靖子、秋山隆、和田政裕

    第69回 日本食生活学会大会  2024.10  日本食生活学会

     More details

    Event date: 2024.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:名古屋   Country:Japan  

  • 中医学に基づく食性の異なる食物の摂取が冷え症に及ぼす影響

    山王丸靖子、佐久間友美、山田沙奈恵、 五十嵐庸、和田政裕

    ファンクショナルフード学会 第20回学術集会  2024.01 

     More details

    Event date: 2024.01

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 栄養教諭の認知に関する実態調査  2020年と2023年の比較

    山王丸靖子、秋山隆、五十嵐庸、和田 政裕

    日本食生活学会 第67回大会  2023.10 

     More details

    Event date: 2023.10

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:京都   Country:Japan  

  • 栄養教諭の認知に関する実態調査 -管理栄養士養成課程の学生を対象として-

    山王丸 靖子、山田 沙奈恵、五十嵐 庸、関口 祐介、 秋山 隆、和田 政裕

    日本食生活学会 第66回大会  2023.05 

     More details

    Event date: 2023.05

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:東京   Country:Japan  

  • 薬膳食材「生姜」の摂取量と皮膚表面温度の経時的変化の検証 第2報

    山田沙奈恵、阿世知瞳、五十嵐庸、山王丸靖子、和田政裕

    日本食生活学会 第65回大会  2022.12 

     More details

    Event date: 2022.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:岡山   Country:Japan  

display all >>

Preferred joint research theme 【 display / non-display

  • 母乳中の脂質含有量と乳児の酸化ストレスとの関係

  • ウコン含有健康食品が医薬品の摂取に与える影響

  • 郷土料理の継承と普及に関する研究

 

Teaching Experience 【 display / non-display

  • 食生活と健康

    2024.04 Institution:Shumei University

     More details

    Level:Undergraduate (liberal arts)  Country:Japan

 

Committee Memberships 【 display / non-display

  • 学校食育研究会   理事  

    2019.04 - 2021.03   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本栄養改善学会   評議員  

    2006.04   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本栄養・食糧学会   庶務幹事  

    2000.04 - 2001.09   

      More details

    Committee type:Academic society