Affiliation |
Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition |
Title |
Assistant Professor(Moving Out or Retirement) |
Laboratory Address |
埼玉県坂戸市けやき台1-1 城西大学16号館601 |
Laboratory Phone number |
049-271-8115 |
Contact information |
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External Link |
KATO Yuta
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Degree 【 display / non-display 】
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学士(医療栄養学) ( 2007.03 城西大学 )
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修士(医療栄養学) ( 2009.03 城西大学 )
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Certified of Public Health Professional(CPHP) ( 2011.03 )
Research Interests 【 display / non-display 】
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栄養・食事管理
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給食経営管理論
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臨床栄養学
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日本人の食事摂取基準
Research Areas 【 display / non-display 】
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Life Science / Nutrition science and health science
From School 【 display / non-display 】
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Josai University Faculty of Pharmaceutical Science Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Graduated
2003.04 - 2007.03
Country:Japan
From Graduate School 【 display / non-display 】
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Josai University Graduate School, Division of Pharmaceutical Sciences Master's Course Completed
2007.04 - 2009.03
Country:Japan
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厚生労働省 国立保健医療科学院 専門課程II 地域保健福祉分野 Master's Course Completed
2009.04 - 2011.03
Country:Japan
Employment Record in Research 【 display / non-display 】
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Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition
2016.02 - 2016.03
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Josai University Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition Assistant Professor
2016.04
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Josai University Graduate School Graduate School of Pharmaceutical Sciences Human Nutrition (Master's Course) Assistant Professor
2020.04
External Career 【 display / non-display 】
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国立大学法人 信州大学医学部附属病院 臨床栄養部 職員(医療系)
2011.04 - 2016.03
Country:Japan
Professional Memberships 【 display / non-display 】
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日本臨床栄養学会
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日本栄養改善学会
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日本公衆衛生学会
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日本栄養食糧学会
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日本栄養士会
Qualification Acquired 【 display / non-display 】
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Administrative Dietitian
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Nutritionist
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日本栄養士会 静脈経腸栄養管理栄養士(TNT-D)
Research Career 【 display / non-display 】
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The Application Method of Dietary Reference Intakes for Japanese
Other Examination Research Organization
Project Year: 2007.04 -
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Survey on Needs to Support for Prader-Willi Syndrome Patients' Parents
Cooperative Research
Project Year: 2015.12 - 2023.03
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食事調査及び給食管理への応用を目的とした標準化料理データベースの構築
Cooperative Research
Project Year: 2018.09 -
日本メディアと協力し、日本における食事調査及び給食管理への応用を目的とした標準化料理データベースの構築を検討している。
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傷病者の管理栄養士に対するニーズ調査
Cooperative Research
Project Year: 2018.03 -
傷病者(糖尿病患者、腎不全患者)の管理栄養士に対するニーズについて混合研究法を用いて検討している。
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クローン病患者のレジリエンスの構成要因に関する質的記述的研究
Cooperative Research
Project Year: 2020.07 - 2024.03
クローン病患者に対するインタビュー調査を基にしたテキストを二次分析し、レジリエンスの構成要因を明らかにする。
Papers 【 display / non-display 】
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Evidence-Based Nutrition・Managementの概念に基づく理論栄養学の構築と実践に関する研究~効率的な栄養管理・食事設計のための方法論の実務的検討~ Reviewed
加藤 勇太,江端 みどり,村木 悦子,角田 伸代,中島 啓,加園 恵三
医療施設における「日本人の食事摂取基準」に基づく栄養管理システムの検討 31 ( 1,2,3 ) 57 - 67 2009.03
Language:Japanese Publishing type:Master’s thesis
医療施設において入院時から栄養ケアが実施されている現在、Evidenceに基づいた標準的な栄養管理のあり方を探るため、「日本人の食事摂取基準」に準じた栄養管理のシステムモデルを構築し、検討を行った。
栄養・食事設計において、想定される入院患者(成人・高齢男女)の推定エネルギー必要量の算出結果から、食種として一般食(常食6種・軟菜食1種)を設定後、食種毎に全栄養素の給与栄養目標量を設定した。実運用可能なレベルの各食種28日分の献立作成を行い、栄養量の変化とそれに伴う栄養素の過不足について検討した結果、Mg、Znなど不足の可能性が高い栄養素が見出された。軟菜食では常食より更に栄養量が減少し、特に食物繊維総量、Mg、K、Feで不足する可能性が高く、栄養管理上注意が必要なことが示唆された。
傷病者を対象とした場合でも、本システムモデルを活用することで、栄養管理の品質精度が向上し、医療施設間における共通ツールとしての可能性も見出された。今後は、「日本人の食事摂取基準(2010年版)」の策定に伴う本システムモデル改変と、治療食分野における各疾患ガイドライン及び食事摂取基準に準じたシステムモデルの構築に向け検討していく必要がある。 -
Prevalence and Characteristic of Hyper-LDL Cholesterrolemia in Subjects with Metabolic Syndrome Reviewed
14 ( 1 ) 3 - 9 2008.04
Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal)
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Nutritional Care Management based on Dietary Reference Intakes for Japanese in Medical Facilities Reviewed
Yuta Katoh, Midori Ebata, Etsuko Muraki, Nobuyo Tsunoda, Kei Nakajima,Keizo Kasono
31 ( 1,2,3 ) 57 - 67 2010.03
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal)
This study was investigated to improve the future state of standardized nutritional care management by developing a nutritional care management system model in medical facilities according to Dietary Reference Intakes for Japanese, 2005.
A dietary design was developed by standard meals consisting of six normal type meals and one soft type meal based on the results of the calculating Estimated Energy Requirement (EER) for the subjects. The Desired Dietary Allowance (DDA) of each nutrient was also adjusted for each type of meal, and these menus for 28 days were prepared. Then,differences of nutrient levels and shortages or excesses of nutrients were assessed by comparing DDA and calculated nutrient levels.
A comparison of DDA and calculated nutrient levels revealed that nutrients high probability of shortages were Mg and Zn. Many nutrient levels were also decreased in soft type meals compared with normal type meals. Particularly, shortages of dietary fiber, Mg, K and Fe were very conspicuous.
In the case of medical facilities, quality precision of the nutritional care management may be improved using this system model confirmed by J-DRIs and guidelines for diseases. And this system model could be able to support the common nutritional care management in many medical facilities.
It is necessary that the system model should be modified according to J-DRIs (2010 version). The system model may be also very useful for developing the diet therapy of many diseases.Other Link: http://libir.josai.ac.jp/il/user_contents/02/G0000284repository/pdf/JOS-02868202-31-56.pdf
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Yuta Kato,Midori Ebata,Satoshi Tobimatsu,Masafumi Saito,Kei Nakajima3),Keizo Kasono,Tetsuji Yokoyama
35 ( 1 ) 13 - 29 2013.03
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Research paper (scientific journal)
The aim of this study is to develop a system model for dietary management in elderly care facilities based on Dietary Reference Intakes for Japanese , 2010(DRIs-2010).
The framework of the system model was constructed according to the basic theory of application in DRIs-2010 , and then the system model was developed using the data in an elderly care facility. And the probability of nutritional deficiency was calculated from the individual habitual intake of nutrients, in addition , the proportion of the nutrient deficiency in the group was also calculated from the probability method and the EAR cut-point method.
These results revealed that supplied nutrition levels of retinol equivalent, V.B1, V.B2, V.C, Ca, Mg and Zn were less than EAR. Thus there may be the deficiency of these nutrients. The prevalence of deficiency of these nutrients were 38.9%, 36.1%, 22.2%, 92.4%, 99.9%, 81.3% and 95.1%, respectively.
It will be possible to evaluate systematic and precise nutritional states of individual and group using the system model based on DRIs-2010. The system model may improve the quality of nutritional management in elderly care facilities. -
慢性腎臓病食事療法の質評価に関する検討-日本人の食事摂取基準および食事療法ガイドラインを用いたモデル献立の栄養・食事評価 Reviewed
飛松聡,井上雄介,加藤勇太
昭和学院短期大学紀要 57 53 - 59 2020.02
Authorship:Last author Language:Japanese Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)
Books and Other Publications 【 display / non-display 】
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日本人の食事摂取基準(2015年版)の実践・運用-特定給食施設等における栄養・食事管理
井上浩一,加藤勇太,池本真二,松崎政三,影山光代,田中寛( Role: Joint author , 第2章 食事摂取基準を運用した特定給食施設等における実践手順と方法)
第一出版 2015.04 ( ISBN:9784804113142 )
Total pages:158 Responsible for pages:p43-71,p143-151 Language:Japanese Book type:Textbook, survey, introduction
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日本人の食事摂取基準(2015年版)の実践・運用-特定給食施設等における栄養・食事管理-演習付(第2版)
井上浩一,加藤勇太,池本真二,松崎政三,影山光代,田中寛,比嘉並誠( Role: Joint author , 第2章 食事摂取基準を運用した特定給食施設等における実践手順と方法)
第一出版 2016.09 ( ISBN:9784804113548 )
Total pages:178 Responsible for pages:p43-71,p143-151 Language:Japanese Book type:Textbook, survey, introduction
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らくらく突破 管理栄養士[過去問]ここだけ丸暗記
小林順,津田整,日比野康英,真野博,内田博之,神内伸也,山王丸靖子,清水純,須永克佳,堀由美子,井口毅裕,伊東順太,加藤勇太,菊地秀与,金賢珠,古屋牧子( Role: Joint author , 臨床栄養学、給食経営管理)
技術評論社 2016.12 ( ISBN:9784774185279 )
Total pages:479 Responsible for pages:p306-329,p418-464 Language:Japanese Book type:General book, introductory book for general audience
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食と健康の科学
稲山貴代・大森玲子編著,小川聖子,加藤勇太,鉄穴森陽子,近藤春美,玉木雅子,根本裕太( Role: Joint author)
建帛社 2017.03 ( ISBN:9784767905884 )
Total pages:498 Responsible for pages:p89-95,p96-100 Language:Japanese Book type:Textbook, survey, introduction
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薬剤師・管理栄養士のための今日からはじめる薬局栄養指導
加藤勇太( Role: Supervisor (editorial))
日経メディカル開発 2017.08 ( ISBN:9784931400825 )
Total pages:175 Responsible for pages:p146-172 Language:Japanese Book type:General book, introductory book for general audience
Misc 【 display / non-display 】
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高温多湿環境下における脱水-熱中症を中心に- Invited
加藤勇太
日本栄養士会雑誌 55 ( 8 ) 630 - 631 2012.08
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal) Publisher:日本栄養士会
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現場に生かす「日本人の食事摂取基準(2015年版)」 第3回 本質を理解する Invited
加藤勇太
日本栄養士会雑誌 58 ( 6 ) 421 - 424 2015.06
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal) Publisher:日本栄養士会
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現場に生かす「日本人の食事摂取基準(2015年版)」 第4回 アセスメント Invited
加藤勇太
日本栄養士会雑誌 58 ( 7 ) 501 - 505 2015.07
Authorship:Lead author Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal) Publisher:日本栄養士会
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Preventive effects of supplementation of micronutrients that tend to be deficient in elderly peoples on cognitive decline Invited
22 ( 1 ) 67 - 71 2019.12
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)
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Preventive effects of supplementation of micronutrients that tend to be deficient in elderly peoples on cognitive decline -The relationship between Zinc and cognitive impairment- Invited
52 ( 3 ) 130 - 134 2020.03
Language:Japanese Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (trade magazine, newspaper, online media)
Presentations 【 display / non-display 】
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医療施設における新しい食事設計と評価のあり方についての検討
加藤勇太、江端みどり、関口裕美、松澤瑞恵、横沢愛、村木悦子、角田伸代、加園恵三
第61回日本栄養・食糧学会大会 日本栄養・食糧学会
Event date: 2007.05
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:京都
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医療施設での日本人の食事摂取基準2005年版」に基づく「軟菜食」の食事設計と栄養管理のあり方の検討
加藤勇太、江端みどり、横沢愛、村木悦子、角田伸代、中島啓、加園恵三
第29回日本臨床栄養学会総会 日本臨床栄養学会
Event date: 2007.11
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:京都
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医療施設における栄養管理・食事設計の標準化とQuality Controlのためのシステム構築に関する検討
加藤勇太、江端みどり、村木悦子、角田伸代、中島啓、加園恵三
第62回日本栄養・食糧学会大会 日本栄養・食糧学会
Event date: 2008.05
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:坂戸
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Nutrition Management and Dietary Design Based on EBN at Medical Facilities International conference
Yuta Katoh, Midori Ebata, Etsuko Muraki, Nobuyo Tsunoda, Kei Nakajima and Keizo Kasono
15th International Congress of Dietetics ICD2008 日本栄養士会
Event date: 2008.09
Language:English Presentation type:Poster presentation
Venue:YOKOHAMA
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医療施設におけるEBN・マネジメントの概念に基づく効率的な栄養管理・食事設計
加藤勇太、江端みどり、村木悦子、角田伸代、中島啓、加園恵三
第30回日本臨床栄養学会総会 日本臨床栄養学会
Event date: 2008.10
Language:Japanese Presentation type:Oral presentation (general)
Venue:東京
Scientific Research Funds Acquisition Results 【 display / non-display 】
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高齢者に不足しがちな微量栄養素の補充による認知機能低下予防効果の検討
Grant number:17K01866 2017.04 - 2021.03
科学研究費補助金 基盤研究(C)
加園恵三、竹之内 康広、大竹一男
Teaching Experience 【 display / non-display 】
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栄養学
2014.01 - 2016.03
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管理栄養士活動論
2015.10
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臨床栄養学
2022.04
Level:Undergraduate (specialized) Country:Japan
Committee Memberships 【 display / non-display 】
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埼玉県栄養士会 研究教育職域事業部 運営委員
2017.04
Committee type:Academic society
Social Activities 【 display / non-display 】
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日本人の食事摂取基準[2015年版]の実践・運用 特定給食施設等における栄養・食事管理
Role(s): Lecturer
石川県能登中部保健センター 石川県能登中部保健センター栄養士等研修会 石川県羽咋郡志賀町生涯学習センター 2015.10
Type:Lecture
特定給食施設における「日本人の食事摂取基準(2015年版)」の活用方法について
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がん患者さんにおいて大事な栄養と食事のヒント
Role(s): Panelist, Lecturer
国立大学法人 信州大学医学部附属病院 がんプロフェッショナル養成基盤推進プラン-高度がん医療開発を先導する専門家の養成-シンポジウム「がん治療を支える栄養」 長野県松本市 2016.02
Audience: General
Type:Lecture
「がん患者の栄養を支える支持療法」シンポジウムにて、「がん患者さんにおいて大事な栄養と食事のヒント」というテーマで講演。
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日本人の食事摂取基準[2015年版]の実践・運用 特定給食施設等における栄養・食事管理
Role(s): Lecturer
長野県栄養士会 2016年度第2回長野県栄養士会生涯教育研修会 基本研修2-3「根拠に基づいた栄養管理」 松本 2016.07
Audience: Scientific
Type:Lecture
特定給食施設における「日本人の食事摂取基準(2015年版)」の活用方法について
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がん患者さんにおいて大事な栄養と食事のヒント
Role(s): Lecturer
リレー・フォー・ライフ・ジャパン 2017 川越 リレー・フォー・ライフ・ジャパン 2017 川越 スモールセミナー 川越 2017.09
Audience: General, Civic organization
Type:Lecture
がん患者さんにおいて大事な栄養と食事のヒントについて講演
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膠原病における生活・食事管理
Role(s): Lecturer
ファーコス薬局イルカ リウマチ治療と骨粗しょう症 市民講座 千葉県市川市 2017.11
Audience: General
Type:Lecture
「膠原病における生活・食事管理-ステロイド服薬における副作用への対応を中心に-」というテーマで講演