FURUYA Makiko

写真a

Affiliation

Faculty of Pharmaceutical Sciences Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition

Title

Associate Professor

External Link

Degree 【 display / non-display

  • 博士(薬学) ( 2011.03   城西大学 )

Research Areas 【 display / non-display

  • Life Science / Hygiene and public health (non-laboratory)

  • Life Science / Pharmaceutical hygiene and biochemistry

  • Life Science / Hygiene and public health (laboratory)

From School 【 display / non-display

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Science   Graduated

    - 1995.03

      More details

    Country:Japan

From Graduate School 【 display / non-display

  • Josai University   Graduate School, Division of Pharmaceutical Sciences   Master's Course   Unfinished Course

    - 1995.10

      More details

    Country:Japan

Employment Record in Research 【 display / non-display

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Sciences   Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition   Associate Professor

    2020.04

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Sciences   Department of Clinical Dietetics and Human Nutrition   Assistant Professor

    2011.04 - 2020.03

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Sciences   Research Assistant

    2004.04 - 2011.03

  • Josai University   Faculty of Pharmaceutical Sciences

    1995.11 - 2004.03

Professional Memberships 【 display / non-display

  • 日本公衆衛生学会

    2020.04

  • 日本経済政策学会

    2019.04

  • 日本メディカルAI学会

    2018.11

  • 日本栄養学教育学会

    2018.08

  • 日本栄養改善学会

    2018.04

display all >>

Qualification Acquired 【 display / non-display

  • Pharmacist

 

Research Career 【 display / non-display

  • 食品と医薬品の相互作用に関する研究

    The Other Research Programs  

    Project Year: 2018.04  -   

     詳細を見る

    医療の現場において、「食品と医薬品の相互作用の理解」が効果的な治療を行う上で最も重要な要素のひとつであるとの観点から、食品と薬の相互作用に関する研究を行っている。現在、①食品やサプリメントと薬の相互作用に関する新規情報の収集、②がんや生活習慣病治療薬と相互作用のある食品や生活習慣病の病態に配慮したメニューの開発、③体組成計等による生体情報に基づいた有益な栄養情報の作成、を研究テーマとし、得られた知見を広く社会発信することで人々の健康維持に貢献することを目的としている。

  • 専門職連携教育に関する研究

    (not selected)  

    Project Year: 2012.04  -   

  • ポリアミンの生合成にかかわる酵素についての研究

    The Other Research Programs  

    Project Year: 1995.11  -   

Papers 【 display / non-display

  • 薬局管理栄養士の生涯学習推進と支援―薬局管理栄養士研究会と医療栄養学科の連携―

    堀 由美子,古屋 牧子,松本 明世,真野 博,清水 純,君羅 好史,内田 博之

    地域と大学   2 ( 1 )   9 - 14   2022.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)   Publisher:城西大学  

  • 埼玉県における地域住民の質の高い暮らしを目指した専門職連携教育-彩の国連携力育成プロジェクト(SAIPE)

    古屋牧子、上田秀雄、白幡晶、大嶋繁、村田勇、高尾浩一、小糸寿美、堀由美子、水野文夫、岩田直洋、細谷治、小林大介

    地域と大学   1 ( 1 )   22 - 27   2021.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)   Publisher:城西大学  

  • 医療栄養学科における農作業体験を通した学生の食への興味・関心の向上に対する試み-収穫したさつまいもを使ったレシピ作成

    古屋牧子、岩田直洋、加藤勇太、関口祐介、君羅好史、大澤吉弘、松本明世、真野博

    地域と大学   1 ( 1 )   52 - 53   2021.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)   Publisher:城西大学  

  • 医療栄養学科におけるアクティブラーニングを介した学生の自己効力感の向上に対する試み-医療栄養学概論演習による高麗川プロジェクトの活動報告

    岩田直洋、古屋牧子、関口祐介、君羅好史、大澤吉弘、松本明世、真野博

    地域と大学   1 ( 1 )   52 - 53   2021.03

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)   Publisher:城西大学  

  • Development of healthcare application for community care in dietitian education

    22 ( 1 )   86 - 89   2020.01

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

display all >>

Books and Other Publications 【 display / non-display

  • 保健・医療・福祉のための専門職連携教育プログラム

    柴﨑 智美、米岡 裕美、古屋 牧子(編著)、新井 利民、勝木 祐仁、瀬戸 眞弓、高尾 浩一、高橋 幸子、田口 孝行、野口 裕子、細谷 治、本橋 千恵美(共著)( Role: Joint author)

    ミネルヴァ書房  2019.06  ( ISBN:978-4-623-08553-8

     More details

    Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • 城西大学薬学部医療栄養学科著、管理栄養士[過去問]ここだけ丸暗記

    城西大学薬学部医療栄養学科( Role: Contributor)

    技術評論社  2016.12 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 2016年度版らくらく突破管理栄養士国家試験対策問題集

    城西大学薬学部医療栄養学科( Role: Contributor)

    技術評論社  2015.06 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 2015年度版らくらく突破管理栄養士国家試験対策問題集

    城西大学薬学部医療栄養学科( Role: Contributor)

    技術評論社  2014.07 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 2014年度版らくらく突破管理栄養士国家試験対策問題集

    城西大学薬学部医療栄養学科( Role: Contributor)

    技術評論社  2013.07 

     More details

    Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

display all >>

Misc 【 display / non-display

  • 大学通信 Vol.151―薬食相互解析学研究室

    日比野 康英,古屋 牧子,深谷 睦

    埼玉県薬剤師会雑誌   47 ( 10 )   12 - 16   2021.10

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Publisher:埼玉県薬剤師会  

Presentations 【 display / non-display

  • ミトコンドリア機能へのフルクトース過剰摂取が及ぼす影響に関する研究

    野中 瞳、大森 早織、安部 澪音、岩田 直洋、深谷 睦、古屋 牧子、神内 伸也、日比野 康英

    日本薬学会第143年会  2023.03 

     More details

    Event date: 2023.03

  • 大学キャンパス内の飲料自動販売機商品における果糖含有についての調査

    深谷 睦、古屋 牧子、岩田 直洋、神内 伸也、日比野 康英

    日本薬学会第143年会  2023.03 

     More details

    Event date: 2023.03

  • 埼玉県ときがわ町の小中学生における朝食の摂取に関する調査

    深谷睦、神内伸也、古屋牧子、岩田直洋、日比野康英

    第69回日本栄養改善学会学術総会  2022.09 

     More details

    Event date: 2022.09

  • ICTを活用したがん患者向けメニュー開発が管理栄養士養成施設学生の社会人基礎力及び専門力に与 える影響

    中里見真紀、深谷睦、水野文夫、古屋牧子、菊地秀与、須永克佳、神内伸也、真野博、内田博之、日比野康英

    第69回日本栄養改善学会学術総会  2022.09 

     More details

    Event date: 2022.09

  • Survey on usage of healthcare applications among students of a registered dietitian course in COVID-19 pandemic

     More details

    Event date: 2022.03

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

display all >>

Other External Funds 【 display / non-display

  • 薬学部生による「がん患者とその家族に寄り添ったメニューと有益情報」発信のためのWebサイト作成に関する研究

    2022.04 - 2024.03

    総務省  城西大学学長研究奨励金 

      More details

    Grant type:Competitive

  • 多職種連携教育(IPE)の実施における遠隔によるチーム形成の方法論に関する研究

    2020.04

    総務省  城西大学学長研究奨励金 

      More details

    Grant type:Competitive

  • 食品と医薬品の相互作用情報にもとづいたメニュー開発と健康情報の発信に関する研究

    2018.04 - 2020.03

    総務省  城西大学学長研究奨励金 

      More details

    Grant type:Competitive

Past of Commissioned Research 【 display / non-display

  • 健康レシピ開発支援業務委託

    2017.07 - 2018.03

    行田市  General Consignment Study 

 

Social Activities 【 display / non-display

  • 埼玉県食の安全県民会議

    2017.04 - 2019.03

  • 製菓衛生師試験委員(埼玉県)

    2015.04 - 2019.03